SANT ANTONI

Les festes de Sant Antoni són un conjunt de celebracions festives que tenen lloc al voltant del dia 17 de gener. Aquesta festa és molt popular a les Illes Balears i València, encara que la festa és Mallorquina.  

Aquest Sant es considera el patró de la pagesia i dels animals, sobretot els domèstics que conviuen amb l'home, i els de peu rodó (cavalls, ases,...).
Es diu que aquesta festa és el resultat de la cristianització d'antigues cerimònies  dedicades a la fecunditat, el conreu i els animals. Així doncs, es tracta d'una celebració que agermana totes les festes paganes que celebren el solstici d'hivern.
Resultado de imagen de sant antoniLa llegenda rere d'aquesta tradició conta que  quan el sant veia un animal ferit el guaria. I així ho va fer amb un porquet, que com agraïment el va acompanyar tota la seva vida, és per això que també se'l coneix com Sant Antoni de porquet.
També es diu que en rebre la cridada de Déu, va donar tot el que tenia i es va retirar a viure en una cova, on el dimoni el va temptar. Sant Antoni es va resistir, i finalment una colla de dimonis el varen assaltar de nit. Quan el sant es trobava a la cova i els dimonis varen tornar, Déu va llançar un braç de llum que va atemorir els diables i va salvar a Sant Antoni.

En honor al sant, es duen a terme un conjunt de celebracions a Artà, Manacor, Pollença i bona part de la resta de municipis de Balears. La vigília de la festa, a la nit, la gent surt al carrer i, al voltant d'un fogueró canta gloses, toca la ximbomba i menja botifarrons, llonganisses, llom, i altres productes gastronòmics típics, celebrant la suposada mort del dimoni per la llum de Déu, aleshores foc. L'endemà tenen lloc les tradicionals beneïdes d'animals, esperant que Sant Antoni, com a la llegenda, protegeixi les seves mascotes.

Ball de Sant Antoni a Manacor

Artà es una de los epicentros de la festividad de Sant Antoni.
Sant Antoni a Artà
El Pi de Ternelles epicentro de la festividad de Sant Antoni 2018 en Pollença-
El pi de Ternelles, tradició de Sant Antoni a Pollença

Muro se rinde a la Revetla y las Beneïdes de Sant Antoni.
Celebració dels dimonis a Muro

Andratx celebra sus 'beneïdes'
Beneïdes d'Andratx





Fonts: http://weib.caib.es/Documentacio/ponencies/COMUNIC_LLUCMAJOR.pdf
http://www.conselldemallorca.net/media/29026/olivera4.pdf
https://es.wikipedia.org/wiki/Antonio_Abad
https://ultimahora.es/mallorca/etiqueta/bene%C3%AFdes.html 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ALICIA SINTES

LLIURAMENT DE PREMIS D'EXEL·LÈNCIA A QUATRE ALUMNES DE L'IES SON FERRER